Címlap Gyakori kérdések

Gyakori kérdések rólunk

Akár véletlenül, akár tudatosan találtál ránk, bizonyára felmerült pár kérdésed. Lássuk mik is lehetnek ezek!

Mi ez a csoport, kik vagytok?

A Tükör Módszer Bemutató Csoport a Tükör kutyaiskolák oktatóiból és klubtagjaiból alakult, az általunk kidolgozott Tükör módszer prezentálására.


Hogy jöttetek létre?

2007-ben alakult a csoport, amikor a Népszigeti Kutyasuli kapott egy komolyabb felkérést. Az iskolán minden tanfolyam része az oktatók és a tanfolyamot már elvégzettek bemutatója, de ez az alkalom komolyabb készülést kívánt. Ekkor alakult a csapat, amely kisebb változtatásokkal, azóta is működik. Sok más mellett eddigi legnagyobb szabású fellépésünk a 2008. évi Európa Kutyakiállítás; a 2011. évi Lovas Világkupa, ahol több ezer ember előtt szerepeltünk, valamint a 2013. évi Budapesten tartott Kutya Világkiállítás.


Hányan vagytok?

A létszámunk változó, általában 15- 18 aktív tagunk van.Mi visz rá ennyi embert, hogy kutyákat tanítsanak például sörös dobozt összeszedni, hátrafelé körbe menni… Csak van valami komolyabb cél, nem?

Hát igen kell valami, amiért az ember képes két órákat lehúzni mínuszok közepette vagy épp 30 fokban a Hősök terén japán turisták vakuinak kereszttüzében, próbálgatva, hogy melyik térforma látványos egy-egy rendezvényen.

Ahogy sok más ember, mi is nagyon szeretjük kutyáinkat, és szeretünk velük foglalkozni. Jó érzés, hogy amit csinálunk, másoknak is tetszik. Ezek a kedves trükkök felkeltik az emberek figyelmét, és ez hozzásegít ahhoz, hogy minél többen megismerjék módszerünket.Nem lenne jobb a kutyáitoknak, ha szabadon rohangálhatnának, és nem parancsolgatna nekik valaki folyton?

Valóban sokan gondolják, hogy a kutyának ez a legjobb. Mi azonban abban hiszünk, hogy tanulásra, munkára mindenkinek szüksége van, és mivel a legtöbb kutya már nem tud eredeti funkciójának megfelelni - viszonylag kevés a levadászható zsákmányállat, meg a terelhető birka mostanában Budapesten - ezért fontos levezetnünk energiáikat. Ráadásul az ilyen jellegű tanulás nagyon sokat segít a jó kutya-gazda viszony kialakításában. A klikker segítségével történő, jutalmazáson alapuló tanításnak köszönhetően, a kutyák nemhogy szívesen csinálják mindezt, de kifejezetten élvezik és igénylik a rendszeres gyakorlást. A www.klikker.hu oldalon többet is olvashatsz a tanítási folyamatról.


Hogy lehet valaki tag?

A csoport a tagjait meghívás alapján vesszük be. A kutyaiskolákon oktatóként résztvevő tagjaink éves szinten figyelik a középfokú tanfolyamon végzett gazda-kutya párosokat és jelzik az ígéreteseket. Őket rövid felzárkóztatás után integráljuk a csoportba. 2014-től újításként jelent meg, hogy a csoporttagok belső vizsgát, valamint 5-ös szintű engedelmes vagy ügyességi K99-es vizsgát tesznek.

Ami a BCS tagságot illeti, a koreográfiák és a sok közös munka állandó csapatot kíván.

A csoport alakulásánál egyébként elsősorban emberi tényezőket, a gazda elhivatottságát vesszük figyelembe, és nem a kutyák képességeit. A kutyákat egyáltalán nem válogattuk, mindenki a már meglévő, saját kutyájával kezdett dolgozni. Egyaránt van köztük útmentén talált kutya, és van neves tenyészetből származó. Teljesen átlagos kutyák voltak, olyanok, mint bárkié. A Tükör módszer tudatos alkalmazása tette őket olyanná, amilyenek most.


Sokat gyakoroltok?

Nézőpont kérdése. Heti egy közös edzésünk van, többnyire nyilvános helyeken, pl. a Hősök terén, a Hajógyári Szigeten. Ez azért fontos, mert a kutyáknak hozzá kell szokniuk az idegen helyekhez; a fotózó, kiabáló emberekhez; fura zajokhoz munka közben. Nekünk pedig gyakorolni kell az együtt mozgást, egymásra és a kutyáinkra figyelést egyaránt. A közös gyakorlásokon kívül természetesen mindenkinek egyénileg is gyakorolnia kell, hiszen a trükkök nagy részét otthon kell mindenkinek megtanítania. Erre a közös edzéseken nincs idő. Szoktunk még gyakorolni párosan, vagy kisebb csoportokban is, ez nagyon hasznos, hiszen mindenki másban jó, mindegyikünknek más habitusú a kutyája, így sokat tudunk segíteni egymásnak.

A csoportban egyébként mindenkinek van viszonylag normális élete, teljesen kispolgári munkája, átlagos családja.


Mindenki egyformán tapasztalt?

Vannak a csapatban olyanok, akik már több éve kutyáznak, és vannak, akik csak nemrég kezdték. A kutyák is különböző korúak és képzettségűek, de nyilván van egy alap szint, amit mindenki megüt. Rendszeresen végzünk felméréseket magunknak, amikor ellenőrizzük, hogy egy-egy alap feladat mindenkinek elfogadható szinten meglegyen.


A kutyáitok mind különbözőek fajtájukban / méretükben/ ivarúkban pórázt, szájkosarat viszont sosem használtok. Hogyhogy nincs verekedés?

Mint minden falkában, itt sem mindenki országos cimborája a másiknak. A kutya és gazda közötti helyes sorrend beállítása és az ösztönkezelés azonban megoldja az agresszióproblémákat. A gazdák szabályokat állítanak fel, és betartatják a kutyával azokat, továbbá megtanulják a kutyák kommunikációs jeleit, így közbe tudnak avatkozni még az esetleges vita előtt. Egyszerűen szólva kutyáink tudják ki a vezető, és ennek megfelelően viselkednek. A kutyák ősei szigorú hierarchiában éltek, így nekik - az ember demokratikus hozzáállásával ellentétben - igenis igényük van határozott, következetes és megbízható vezetőre, aki mellett biztonságban érzik magukat. Ha gazdájukban megtalálják ezt, könnyedén elfogadják például azt is, hogy az agresszió szigorúan tilos.


Mi a Tükör módszer?

Tükör módszer a Népszigeti Kutyaiskola által kifejlesztett módszer. Alapja, hogy a kutyánk viselkedése tükröt tart elénk, és bármit szeretnénk változtatni a kutyánkkal való kapcsolatunkon, azt a saját viselkedésünkön kell kezdenünk. A kutyák csodálatosan alkalmazkodnak hozzánk, és visszatükrözik, amit kapnak tőlünk. Ez persze sokaknak nem tetszik, vagy fel sem tűnik, de érdemes utánagondolni kicsit, és mindenkinek magába néznie. Természetesen nem lehet egy embert megítélni kizárólag a kutyája viselkedése alapján, de sokan meglepődnek, mikor rájönnek, hogy milyen szoros az összefüggés. A Tükör módszer elemeiről és meghatározásáról bővebben olvashatsz itt.


Mit csináltok, ha nem gyakoroltok a kutyákkal?

Mint már említettük, alapvetően minden tagunknak megvan a saját hétköznapi élete / foglalkozása, munkája, ami az időnk nagy részét kitölti; emellett mi is szoktunk kirándulni és csak szimplán sétálni a kutyákkal, és teljesen átlagos hobbijaink vannak.


Foglalkoztok más kutyás sporttal?

A K99 vizsgarendszer négy ágazatában mindannyian teszünk vizsgákat, bár kutyától függően más-más ágazatokat részesítünk előnyben. Emellett van, aki nyomkövetésre jár, agilityzik, mantrailingezik, ösztön kontroll tréningre jár.


Készítettek videófilmeket is…

A legutóbbi közös filmünk a Mikulás és Karácsony szellemében készült, ahol a kutyáink kisegítik a Mikulást „szorult” helyzetében- https://www.youtube.com/watch?v=3_knI8jrCIQ

Az első és a legemlékezetesebb felvétel a karácsonyi videó volt, amit már rekordmennyiségben tekintettek meg szerte a világon. Ezt követte egy nyaralós videó. Részt vettünk a WWF Föld órája kampányában is, ahol a kutyáink szépen sorra leoltogatják a lámpákat mindenütt, amerre járnak. Ezt követte egy Budapesten készült videó, ahol sok-sok nevezetesség bemutatása mellett a szeleburdi Elli kutyát is kiszabadítjuk benne.

 
Video ajánló
Dogs help Santa!

Free Elli!

Kutyák a ligetben

A kutyák is óvják a Földet!

A doggy summer
A kutyák is szeretik a strandot!

A doggy Christmas surprise
Karácsonyi kutyás meglepetés.